Türk Borçlar Kanunu madde 313 ve devamı uyarınca;
Kiracı kira bedelini kira sözleşmesinde belirtilen tarihte ödemekle yükümlüdür.
Kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanılmasıyla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmesi karşılıklı edimleri içeren bir sözleşmedir.
Başka bir anlatımla kira sözleşmesi, bir bedel karşılığında geçici bir süre için tarafa veya başkasına ait taşınır veya taşınmaz malın veya bir hakkın kullanımını sağlayan sözleşmedir. Kira sözleşmesi karşılıklı iradelerin birleşmesi suretiyle oluşur. Kira sözleşmesinin tarafları, kiraya verilen maldan bedel karşılığı yararlanan kiracı ile yararlanmaya razı olan kiralayandır.
Kiracı aksine sözleşme ve yerel adet yoksa, kira bedelini veya yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.
Kiracının bahsi geçen yükümlülüğe aykırı davranması halinde kiraya veren, konut ve çatılı iş yeri kirasında, en az 30 gün süre vererek, aykırılığın giderilmesini, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceğini yazılı olarak bildirmelidir. Diğer kira ilişkilerinde ihtar şartı aranmamakla birlikte, yazılı bir bildirimle sözleşme hemen feshedilebilmektedir.
TBK 352 maddesinin 2. Fıkrası gereğince kira bedelini ödemeyen kiracıya yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmuşsa kiraya veren kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde tahliye davası açabilir. Kiracının iki haklı ihtara sebebiyet vermesi için; kiracı bir dönem içerisinde iki farklı ay için ödeme yapmamalı ve ihtar muaccel olmuş kira bedellerine ait olmalıdır. İki haklı ihtar gönderildikten sonra kira döneminin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır. Bu süre mahkeme tarafından da re’sen dikkate alınmaktadır. İhtarnameler daha sonra açılacak davada ispat niteliği taşıyacağı için noter aracılığıyla gönderilmesi elzemdir.
Kiracıya karşı dava açmaksızın tahliye talepli icra takibi başlatılması bir diğer tahliye sebebidir. Tahliye talepli icra takibi başlatıldıktan sonra borçlu olan kiracıya ödeme emri gönderilir. Ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etmeyen ve 30 gün içerisinde ödeme yapılmazsa alacak kesinleşir ve kiraya veren icra mahkemesinde veyahut sulh hukuk mahkemesinde borçlunun taşınmazdan tahlisini isteyebilecektir. Konu ile alakalı makalemizi okuyarak detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Temerrüt nedeniyle tahliye davası açılması. TBK 315. Maddesi uyarınca kiracı vadesi geldiği halde kira borcunu ödemezse kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verir ve bu sürede de kira bedeli ödenmezse sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. İhtar kiracıya tebliğ edildiği tarihten itibaren geçerli olur. Gönderilecek ihtarnamede 30 gün mehil vermek şart olduğu gibi birikmiş olan kiranın bu süre içerisinde ödenmediği takdirde sürenin sonunda sözleşmenin feshedileceği de açıkça yazmalıdır. Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının muaccel (istenebilir) olması ve bu kira bedelinin verilen otuz (30) günlük sürede ödenmemiş bulunması, ihtarnamede verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir.
Yukarıda sayılan yöntemlerin her biri teknik hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiği için mutlaka konu ile alakalı uzman bir avukattan yardım talep ediniz.