6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
6284 sayılı yasa kapsamında; Başlıca iki farklı koruma tedbiri kararı vardır. Bunlardan ilki; koruyucu tedbir kararı diğeri ise önleyici tedbir kararıdır. Söz konusu kararları iki farklı makam vermektedir. Bunlardan ilki mülki idari amir tarafından verilen koruma tedbir kararları diğeri ise aile mahkemeleri tarafından verilen koruma tedbiri kararlarıdır.
Şiddete maruz kalan veya şiddet görme tehlikesi olan kişiler ilgili mercie başvurarak uzaklaştırma kararı talep edebilir. Uzaklaştırma kararının alınması için darp raporuna gerek olmamak ile birlikte başvuru esnasında uzaklaştırma kararını talep eden kişinin gerçek ve somut deliller sunması gerekmektedir.
Kendisine ve gerekiyorsa yanında ki çocuklara, bulunduğu yerde ya da başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması (Bu tedbirin gecikmesinde sakınca bulunması halinde kolluk amiri (Polis-Jandarma-Sahil Güvenlik) de verebilir. Karar ilk iş günü içerisinde Mülki Amir onayına sunulur. Kolluk amiri tarafından verilen tedbir kararı 48 (kırk sekiz) saat içerisinde onaylanmazsa tedbir kendiliğinden kalkar.)
Geçici maddi yardım yapılması.
Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
Hayati tehlikesinin bulunması halinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.(Bu tedbirin gecikmesinde sakınca bulunuyorsa, ilgili tedbir kararını kolluk amiri (Polis-Jandarma-Sahil Güvenlik) de verebilir.
Karar ilk iş günü içerisinde Mülki Amir onayına sunulur. Kolluk amiri tarafından verilen tedbir kararı kırk sekiz saat içerisinde onaylanmazsa tedbir kendiliğinden kalkar.
Gerekli olması halinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere 4 ay, kişinin çalışması halinde ise 2 aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkanının sağlanması.
İşyerinin değiştirilmesi.
Kişinin evli olması halinde müşterek konuttan farklı yerleşim yeri belirlenmesi.
Türk Medeni Kanunundaki şartları taşıması halinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması.
Korunan kişi bakımından hayati tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.
Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılma ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
Korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.
Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.
Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etme.
Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması.,
Bir sağlık kurumuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.
Uzaklaştırma kararı şiddete maruz kalan veya şiddet görme tehlikesi olan kişi, karşı taraftan kendisinin uzaklaştırılmasını talep edebilir. Bu durumda; eş, eski eş, sevgili, komşu, iş arkadaşı, aynı evde yaşayan aile bireyleri de dahil olmak üzere şiddet gösteren veya şiddet tehdidinde bulunan herkes adına uzaklaştırma kararı çıkarılabilecektir.
Tedbir kararı altı aya kadar verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı durumalarda, re'sen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir.
Verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir.
Uzaklaştırma kararı, talep üzerine aksi bir durum olmadıkça 1 gün içerisinde çıkmaktadır.
Koruma tedbirinin ihlal edilmesi durumunda, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi yaptırımına karar verilecektir. Ayrıca ihlalin her tekrarında verilecek zorlama hapsi süresi 15 günden 30 güne kadar uzatılacaktır. Toplamda 6 ay zorlama hapis cezası verilebilmektedir.
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.