Kira Hukuku, kiracı ile kiraya veren arasındaki ilişkileri ve uyuşmazlıkları düzenleyen hukuk dalıdır. Kiraya verenin kira konusu olan şeyin kullanımı ve yararlanmasını kiracıya devretmesi, kiracının ise bu kullanım ve yararlanma karşılığında kiraya verene bedel ödemesi ile kurulan sözleşme Kira Sözleşmesidir.
Tahliye davası, kiraya verenin kanunda belirtilen durumlarla kiracının taşınmazı boşaltması talebiyle açılan dava türüdür. Kiraya verenin, kiracıyı hangi durumlarda tahliye edebilir?
Kiracı, belirlenen bir tarihte kiralananı tahliye edeceğine dair yazılı belge imzalamış ise tahliye tarihinde kiralananı boşaltması gerekmektedir. Aksi takdirde kiraya veren dava yolu ile kiracıyı tahliye ettirebilir.
Kiracı, kiralananı 10 yıldan fazladır kullanıyorsa, kiraya veren herhangi bir haklı sebep göstermeksizin kiracının tahliyesini talep edebilir.
Kiraya verenin kendisi, altsoyu, üst soyu, eşi yada kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilerin taşınmaz ihtiyacı durumunda kiracının tahliyesini isteyebilir. Kiraya verenin, ihtiyacının samimi, gerçek ve zorunlu olması gereklidir.
Kiraya veren, taşınmazı yeniden inşa veya esaslı onarım yapacağı durumda kiracının tahliyesini talep edebilir. Kiraya verenin bu onarımda kiralananın kullanılmasının mümkün olmayacağını kanıtlaması gerekmektedir.
Kiracının sorumluluklarını veya edimlerini yerine getirmemesi durumunda kiraya veren yazılı ihtar çekebilir. Bir kira yılı içerisinde kiraya veren, kiracıya 2 haklı ihtarda bulunmuşsa kiracının tahliyesini talep edebilir.
Kiracı, kiralananın ücretini veya yan giderleri ödememişse kiraya veren, kiracıya 30 günlük süre içerisinde ödeme yapılmasını yazılı olarak ihtar eder. Kiracı bu süre içerisinde edimini yerine getirmezse kiraya veren taşınmazın tahliyesini talep edebilir.